De stad uit

De stad uit
De stad uit – mijn hart verpand aan het platteland.

De stad uit – de nieuwste publicatie van Petra Possel

‘Ik had de kolder in mijn kop. Ik wilde de stad uit, verkassen naar het platteland. Ik wilde rust, reinheid en regelmaat. Ik verlangde naar boerenjongens in blauwe overalls met knoopgulpen die balen hooi op de kar werpen, koeien die ineens een flats uit hun achterste laten vallen, norse knoesten die in het bruine dorpscafé Berenburg drinken. Ik wilde dat het leven weer langzaam werd.’

Na het overlijden van haar man besloot Petra Possel het roer drastisch om te gooien: ze verhuisde naar een voormalig walvisvaardersdorp aan het Friese IJsselmeer. Met veel zelfspot beschrijft ze haar eerste schreden op het platteland. Een stadse dame van middelbare leeftijd, een ‘weduwvrouw’, die in haar eentje naar een dorp met tweehonderd inwoners trekt is niet alledaags, maar als er ook nog een nieuwe man over de vloer komt, houden zelfs de kleine dorpsjongetjes het niet stil. Openheid is de beste verdediging, ontdekt ze al snel en zo ontwapent ze de Zwaluwman, de Sokkenvrouw en de rest van de ‘mienskip’.

“De stad uit” is uitgegeven door uitgeverij Podium en nu te koop bij de (betere) boekhandel en online te bestellen : De stad uit of bestel een gesigneerd exemplaar met een persoonlijke opdracht.

Over De stad uit:

NRC Handelsblad: ‘Haar inburgeringsproces hield Possel bij in korte, kwieke verhalen, waarvan de meeste eerder verschenen in NRC. Nu is er de fijne bundel De stad uit, waarin Possel zichzelf geleidelijk terugvindt op het platteland. Waarin ze haar transformatie beschrijft van binnen- naar buitenmens, van voor- naar tegenstander van windmolenparken. En: van ‘weduwvrouw’ naar jonggehuwd’.
●●●● (4 ballen)


Leeuwarder Courant: ’Possel is een schrijver van de genuanceerde soort. Ze kan goed relativeren, houdt de karikaturen buiten de deur en omzeilt de valkuil van de zelfrechtvaardiging’.


Hebban: ‘De stad uit is een heerlijke verzameling van verhalen over de overgang van de drukke stad naar het rustige leven op het platteland, met kleurrijke personages en zeer uiteenlopende thema’s. Een bundel om als lezer zelf ook even tot rust te kunnen komen’.

Update De stad uit (25 september 2020) : de tweede druk is verschenen.

De stad uit wordt verfilmd!

De stad uit wordt verfilmd, de handtekeningen zijn gezet.
Millstreet Films verkrijgt de verfilmingsrechten van “De stad uit” van Petra Possel. Foto : Martijn van Gelder / Millstreet Films.

-PERSBERICHT-

Millstreet Films verfilmt roman ‘De stad uit’ van Petra Possel met Lies Visschedijk in de hoofdrol.


Productiemaatschappij Millstreet Films verkrijgt de verfilmingsrechten van Petra Possels boek ‘De stad uit’ uitgegeven door uitgeverij Podium. Het scenario wordt geschreven door Frank Houtappels (GOOISCHE VROUWEN, APRIL MAY EN JUNE), die net als regisseur Frank Krom (SINGEL 39, HET SCHAAP MET VIJF POTEN), zelf ook graag de stad ontvlucht als dat even kan. Lies Visschedijk (SOOF, SINGEL 39) zal de hoofdrol vertolken.
In DE STAD UIT voelt Petra zich een jaar nadat haar grote liefde is overleden, niet meer thuis in de drukke stad. Verlangend naar meer rust en ruimte besluit ze het roer drastisch om te gooien en te verhuizen naar een dorp aan het Friese IJsselmeer. Haar idyllische dijkhuisje geeft al snel verborgen gebreken prijs, de dorpsgemeenschap moet ze nog veroveren. Als er ook nog een nieuwe liefde aan de horizon verschijnt, is haar nieuwe plattelandsleven een stuk stormachtiger dan ze ooit kon vermoeden.
“Petra Possel schreef haar boek ‘De stad uit’ voordat er sprake was van Corona. Het verhaal voelt actueler dan ooit, omdat het verlangen naar buiten, terug naar de natuur, juist nu in brede zin wordt gedeeld. Herwaardering van het platteland lijkt een trend”, aldus Rachel van Bommel, producent Millstreet Films. Het boek verscheen vorig jaar en is gebaseerd op Possels persoonlijke ervaringen, die zij ook deelt in haar columns in het NRC Handelsblad. ‘De stad uit’ is een uitgave van uitgeverij Podium.
Millstreet Films, is bekend van onder andere de SOOF-films, SINGEL 39, ANNE+ en NIEUWE BUREN. Het bedrijf ontwikkelt en produceert hoogwaardige films en dramaseries vanuit een hedendaags vrouwelijk perspectief voor een breed publiek, met een sterke vrouwelijke hoofdrol of vrouwelijke filmmakers.

-EINDE PERSBERICHT-