De stad uit

De stad uit
De stad uit – mijn hart verpand aan het platteland.

De stad uit – de nieuwste publicatie van Petra Possel

‘Ik had de kolder in mijn kop. Ik wilde de stad uit, verkassen naar het platteland. Ik wilde rust, reinheid en regelmaat. Ik verlangde naar boerenjongens in blauwe overalls met knoopgulpen die balen hooi op de kar werpen, koeien die ineens een flats uit hun achterste laten vallen, norse knoesten die in het bruine dorpscafé Berenburg drinken. Ik wilde dat het leven weer langzaam werd.’

Na het overlijden van haar man besloot Petra Possel het roer drastisch om te gooien: ze verhuisde naar een voormalig walvisvaardersdorp aan het Friese IJsselmeer. Met veel zelfspot beschrijft ze haar eerste schreden op het platteland. Een stadse dame van middelbare leeftijd, een ‘weduwvrouw’, die in haar eentje naar een dorp met tweehonderd inwoners trekt is niet alledaags, maar als er ook nog een nieuwe man over de vloer komt, houden zelfs de kleine dorpsjongetjes het niet stil. Openheid is de beste verdediging, ontdekt ze al snel en zo ontwapent ze de Zwaluwman, de Sokkenvrouw en de rest van de ‘mienskip’.

“De stad uit” is uitgegeven door uitgeverij Podium en nu te koop bij de (betere) boekhandel en online te bestellen : De stad uit

Over De stad uit:

NRC Handelsblad: ‘Haar inburgeringsproces hield Possel bij in korte, kwieke verhalen, waarvan de meeste eerder verschenen in NRC. Nu is er de fijne bundel De stad uit, waarin Possel zichzelf geleidelijk terugvindt op het platteland. Waarin ze haar transformatie beschrijft van binnen- naar buitenmens, van voor- naar tegenstander van windmolenparken. En: van ‘weduwvrouw’ naar jonggehuwd’.
●●●● (4 ballen)


Leeuwarder Courant: ’Possel is een schrijver van de genuanceerde soort. Ze kan goed relativeren, houdt de karikaturen buiten de deur en omzeilt de valkuil van de zelfrechtvaardiging’.


Hebban: ‘De stad uit is een heerlijke verzameling van verhalen over de overgang van de drukke stad naar het rustige leven op het platteland, met kleurrijke personages en zeer uiteenlopende thema’s. Een bundel om als lezer zelf ook even tot rust te kunnen komen’.

Update De stad uit (25 september 2020) : de tweede druk is verschenen!